13. juli 2021

Kjære Limepack-kunder.

Som noen av dere har lagt merke til, har vi blitt nødt til å øke leveringstidene våre på en hel rekke produkter i løpet av de siste par månedene. Dette er ikke noe vi liker å gjøre. Vi startet Limepack nemlig for å kunne tilby kortere leveringstider, og lavere minimumsordreantall på to-go emballasje til gode priser.

Hverken produksjonspartnerne våre eller vi selv har dessverre ikke hatt noe valg i dette – kapasiteten er der rett og slett ikke. Både ansatte og maskiner jobber og kjører døgnet rundt, 24/7, for å kunne tilby de varene vi gjør. Problemet er heller ikke knyttet til en enkelt eller et par produsenter, men noe som påvirker hver eneste bedrift og virksomhet innen papp- og takeaway-emballasjeindustrien i hele Europa. Og problemene blir ikke mindre av at vi ser en pågående mangel på papp og papir i Europa – som både skyldes den stigende etterspørselen, men også fordi en av Europas største papirmøller valgte å lukke ned tidligere enn planlagt på grunn av en veldig lav etterspørsel i 2020.

De lengre leveringstidene skyldes altså mange forskjellige faktorer, men det hele handler i bunn og i grunn om hvordan Corona-nedlukningene har påvirket forskjellige bedrifter. Nedlukningene har ført til at mange har valgt å bruke pengene de normalt bruker op opplevelser - som å gå ut og spise eller reise, og brukt disse på fysiske og materielle goder i stedet. (Les mer.). Selv om produksjonen i Europa øker på mange varer, blir mange fysiske varer fremstilt i Asia – og dette, kombinert med nylige nedlukninger av containerhavner i Kina har betydd at prisen på containere til Europa har økt vanvittig (over 5x!) som dessverre påvirker alle slags varer.

Container-shipping costs soar to the highest on record graph

Kilde: bloomberg.com

Dessverre blir mye av emballasjen som blir brukt i Europa sent på containerskipene som kommer fra Asia, og ettersom takeawayemballasje er et relativt billig produkt, blir det rett og slett utkonkurrert av andre vare. En container full av fjernsyn er rett og slett mere verd enn en container full av pappkrus.

Dette resulterer i at emballasjefirmaer som normalt får varene produsert i Asia plutselig blir nødt til å flytte store deler av produksjonen deres til Europa, som legger enda mer press på produksjonskapasiteten på både papirmøller og fabrikker. Både vi og våre produsenter ønsker desperat at det fantes en måte vi kunne tilby raskere levering, og vi leter hele tiden etter nye samarbeidspartnere for å flytte produksjonen på ordrene våre til steder hvor det er mer plass til dem – og vi skal nok la dere få vite i nyhetsbrevet vårt når raskere levering tilbys.

I mellomtiden anbefaler vi sterkt at alle kundene våre bestiller i forveien før de står tomhendte.

Under kan du se den gjeldende leveringstiden på produktene våre, og listen oppdateres så snart vi har oppdateringer. Som markedet er akkurat nå kan vi dessverre ikke love at vi ikke blir nødt til å forlenge noen av dem i fremtiden.

Nåværende leveringstider

Førhenværende leveringstid i parentes

 • Pappkrus, standard: 6 uker (3 uker)
 • Pappkrus, bio ekspress: 4 uker (3 uker)
 • Enkeltlagskrus, ekspress: 3 uker (2-3 uker)
 • Isebegre: 7 uker (4 uker)
 • Isbegre og suppebegre med lokk: 7 uker (4 uker)
 • Plastkrus, offset (1 farge): 5 uker (4 uker)
 • Plastkrus, flexo (1-6 farger): 10 uker (4-6 uker)
 • Sandwichpapir: 4 uker (3 uker) *Ekspressalternativ er fremdeles mulig
 • Burgerpapir: 7 uker (6 uker)
 • Papirposer 7-14 uker (avhenging av størrelse) (6 uker)
 • Salatskåler: 7-10 uker (avhengig av størrelse) (5 uker)
 • Papirsugerør: 5 uker (4 uker)
 • Våtservietter: 7 uker (4 uker)
 • Brødposer: 7 uker (5 uker)
 • Popcornbegre: 5 uker (3 uker)
 • Spesialbestilte papirprodukter: 7-14 uker (4-7 uker)

Hvor lenge varer dette?

Mangelen på containere fra Asia til Europa er forventet til å vare til i hvert fall første kvartal av 2022, hvilket betyr at mangelen på papp og papir til takeaway-emballasje kan vare så lenge som til annet kvartal 2022. 

Vi forventer at noen leveringstider blir kortere før den tid, fordi eksempelvis pappkrus og isbegre blir brukt mindre om vinteren, men ettersom papirmangelen forventes å vare i en stund kan det også godt være at leveringstidene stiger litt til våren igjen.