fbpx
← Tilbake til bloggen

De ulike trykkemetoder

Av Steffen Andersen · 11. januar 2024

Det er ofte vanskelig å vite hva som er opp og ned når det gjelder trykkmetoder. Spesielt når det gjelder å vite hvilke trykkmetoder som er fornuftige å bruke i hvilke situasjoner.

Jeg vil kort gå gjennom de ulike teknikkene og metodene her og gi deg noen lenker der du kan lese mer om prosessene og fordelene ved dem. La oss sette i gang!

Offsettrykk

Offsettrykk er den vanligste trykkmetoden når det gjelder trykk på papiremballasje og papirprodukter i større opplag. Offsettrykkprosessen fungerer ved at trykkplater av aluminium påføres grafikken, og deretter overfører en gummivalse grafikken til det trykte objektet. Prosessen er svært tilpasningsdyktig og kan brukes med både CMYK- og Pantone-farger, men brukes mest med CMYK-farger.

Siden trykkprosessen bruker trykkplater og trykkplatene er laget av aluminium, brukes prosessen ofte til å trykke store opplag. Hvis du vil vite mer om offsettrykkprosessen, har vi en artikkel som går i dybden på hele prosessen, les den her

Digitaltrykk

Digitaltrykk er den mest brukte trykkprosessen generelt, og alle skrivere hjemme og på kontorer rundt om i landet bruker digitaltrykk. Grunnen til at prosessen er så utbredt, er at den ikke bruker trykkplater, og at den kan lage små opplag på kort tid. Så hvis du trenger å få skrevet ut et dokument eller et familiebilde, er utskriftsprosessen perfekt.

Problemet med metoden er at den er ganske treg og derfor ikke egner seg så godt til å trykke store opplag, og normalt vil trykkerier bruke offsettrykk til større opplag. Digitaltrykk kan bare trykke på papir og bruker bare CMYK-farger. Er du interessert i mer informasjon om digitaltrykk? Da kan du lese artikkelen vår om den trinnvise prosessen med digitaltrykk

Tampongtrykk

Tampongtrykk brukes spesielt til å trykke på mer konvekse overflater som plast, metall og andre mer stive materialer. Vi samarbeider med et par produsenter som bruker den til å trykke på plastemballasje.

Prosessen med å lage trykkplater for tampongtrykk er veldig effektiv og ganske billig, og derfor brukes prosessen ofte til å trykke i mindre mengder. Så hvis du får tak i plastkopper eller andre reklameartikler i mindre mengder, er det stor risiko for at de er laget med tampongtrykk. Tampongtrykkprosessen egner seg ikke til å bruke flere farger i trykket, og kan derfor bare bruke Pantone-farger. Les mer om hvordan hele prosessen fungerer i vår artikkel om tampongtrykk

Flexografisk trykk

Flexotrykk og tampongtrykk ligner mye på hverandre når det gjelder trykk på mer konvekse overflater. Hovedforskjellen er imidlertid at flexotrykk brukes til å trykke store opplag, men trykkmetoden er også ganske justerbar for alle overflater.

Trykkplatene for flexotrykk er svært holdbare og kan ofte brukes mange ganger, men de er ganske dyre å produsere. Vi samarbeider med et par produsenter som bruker flexotrykk til å trykke større mengder på produkter som wrappapir, sugerør og plastbegre. Men hvis du vil vite mer om flexotrykk, har vi laget en artikkel som beskriver hele prosessen. 

Boktrykk

Boktrykk er den eldste trykkmetoden, og den ble grunnlagt for å gjøre det enklere å kopiere dokumenter enn å gjøre det for hånd. Metodene bygger fortsatt på det samme grunnleggende prinsippet om å lage en trykkplate med grafikk på, og trykkplaten presses deretter direkte på papiret.

Dette er også grunnen til at trykket er preget (dvs. at grafikken presses inn i papiret), og det gir et virkelig autentisk trykk. Boktrykk er en ganske manuell og ineffektiv trykkemetode, og brukes normalt bare til å trykke ganske spesielle kort og ikke i store opplag. Men det er også ganske vanlig at folk med stor interesse for trykkemetoder har en liten boktrykkmaskin hjemme. Her kan du lese mer om hvordan du trykker boktrykk trinn for trinn. 

Rotogravyrtrykk

Rotogravyretrykk er en trykkmetode som kun brukes til å trykke store opplag, og den brukes først og fremst til å trykke på papirprodukter, men kan også brukes til å trykke på tekstilprodukter. Trykkmetoden har ganske høye etableringskostnader siden trykkplatene er laget som sylindere, men de er svært holdbare og kan brukes i mange millioner opplag.

Trykkmetoden bruker Pantone-farger siden trykksylinderen plasseres direkte i trykkfargen. Hvis du vil ha en dypere forståelse av dyptrykkprosessen, kan du lese artikkelen vår om prosessen.

Content and Marketing Manager at Limepack

Alle blogginnlegg →