fbpx
← Tilbake til bloggen

Hva er det som gjør folietrykk så spesielt?

Av Nikita Nielsen · 20. november 2023

Folie på trykte produkter kan være en enkel og effektiv måte å få emballasjen til å skille seg ut på. Spesielt når du bruker metallfolier som gir et sølvfarget eller gyllent skjær. Det er en av de eneste metodene der du kan bruke «ekte» gull- og sølvfarger i designet. Denne metoden brukes særlig når du ønsker et mer luksuriøst uttrykk, for eksempel på bursdagskort eller magasiner. Hot-foil er altså en ganske vanlig trykketeknikk, så du kan ofte få det på produktene dine, uansett hva du er ute etter. I denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på hvordan det fungerer og hvor teknikken brukes mest.

Hva er foiletrykk?

La oss begynne med å få definisjonen av hot foil eller folietrykk på plass. Hot-foil printing kan også kalles hot-foil stamping eller bare folietrykk. Det er en trykketeknikk som brukes til å skape en spesiell finish på produktene dine ved å påføre metallisk eller pigmentert folie på overflaten. Det kan brukes til å skape en rekke ulike overflater, for eksempel matt, metallisk eller blank.

Hvordan fungerer prosessen?

Når det gjelder foliestempling, finnes det to teknikker for å lage finishen. Den mest brukte metoden er tradisjonell folietrykk, men den andre teknikken, digitalt folietrykk, er i rask vekst fordi den er en del rimeligere enn tradisjonell folietrykk. Men vi vil selvfølgelig gå gjennom begge prosessene nå.

Tradisjonelt folietrykk

For å lage folietrykk bruker trykkmaskinene en foliedyse, som er en metallplate der motivet du ønsker å foliere på objektet er blitt etset inn ved hjelp av fotoetsing. Formen kan formes til nesten alle typer design. Den varme folien legges deretter på stansen og varmes opp, og når den er varm nok. Stansen presses deretter sammen med folien på trykkflaten, slik at folien fester seg og integreres i objektets overflate.  Metodene bruker én stanse for hver farge, så hvis du ønsker å bruke flere farger med hot-foil-teknikken, må teknikken kjøres flere ganger og produsere flere stanser.
Produced by Limepack
The methods use one die for each colour, so if you want to use multiple colours with the hot-foil technique, then the technique needs to run several times and produce several dies.

Digitalt folietrykk

Digitalt folietrykk er ganske likt det tradisjonelle folietrykket når det gjelder hvordan folien ser ut. Prosessen fungerer ved at bildet trykkes digitalt ved hjelp av spesielle folietyper som kan brukes til overflaten. Det betyr at den digitale folietrykkteknikken ikke krever at det lages en matrise for hver farge som brukes til folietrykk.

De ulike folietypene

Hvilken type folie som brukes i teknikken, er avgjørende for hvilken overflatefinish du får. Den mest brukte folien er metallisert folie, siden den gir en blank overflate og kan brukes sammen med sølv- og gullfolie. Noen av de andre foliene som er mer kjent, er pigmentfolie og scratch-off-folie. Pigmentfolie brukes både på plast og papir, og er vanligvis det som gir en strukturert overflate fra blanke eller matte overflater. Skrapefolie brukes mest til lodd og passordkort. Teknikken er akkurat som navnet tilsier, den lager en liten overflate som er lett å skrape av.

Hva brukes den mest til?

Folietrykkteknikken brukes mest til gavekort, magasiner og visittkort.  Teknikken kan imidlertid brukes på forskjellige materialer, og den brukes ikke bare til å trykke på papir, men mest til å trykke på papir. Siden det er en teknikk som gir en mer luksuriøs finish, brukes den ofte sammen med preging av trykket. Vi samarbeider også med et par produsenter som kan lage folietrykk på papirbegre og iskrembegre.
Alle blogginnlegg →