fbpx
← Tilbake til bloggen

Helse, bærekraft og bambuskopper

Av Steffen Andersen · 11. januar 2024

Er bambuskrus virkelig bærekraftige? Stadig flere bambusprodukter som kopper, tallerkener, bestikk osv. selges som bærekraftige, plastfrie og nedbrytbare. Men er det alltid tilfelle, eller er det litt mer komplekst?

Bambuskopper og plast?

elliot cafe plastic cups for beer by limepack

Bambuskopper har vært et interesseområde for blant annet det tyske helseinstituttet og forbrukerorganisasjonen Stiftung Warentest. Stiftung Warentest har undersøkt 12 ulike typer bambuskopper, og de fant overraskende ut at alle koppene inneholdt plast. I noen tilfeller var faktisk 25 % av koppene laget av plast, selv om de ble solgt som kopper laget av 100% bambus.  Når bambuskopper selges som nedbrytbare, er det det samme som å hevde at alle papirkopper er nedbrytbare i naturen.

Når bambuskopper selges som nedbrytbare, er dette ikke alltid tilfelle, og papirkopper med et belegg av PE- eller PLA-plast er heller ikke nedbrytbare i naturen, akkurat som en plastkopp. Bare papirkopper med vannbasert belegg er fullt nedbrytbare i naturen. Når bambuskopper inneholder en relativt høy prosentandel plast, kan de ikke brytes ned i naturen, men hvis de inneholder en lavere prosentandel plast, kan de brytes ned i naturen.

Det vil ta lengre tid enn forventet og hva som er bra for naturen, og hvis de skal brytes ned i naturen, vil det etterlate seg ganske mye mikroplast. 

Når bambuskopper markedsføres som bærekraftige og nedbrytbare, får det forbrukere og bedrifter som ønsker å støtte bærekraftige produkter, til å ta feil beslutninger. Det får både kjøperne til å føle seg lurt og bransjen til å fremstå som noen som ikke ønsker å tilby bærekraftige produkter, men bare tjene raske penger. 

Helse og bambuskopper?

I mange av tilfellene der det er brukt plast i produksjonen av bambuskopper, er plasttypen som er brukt, melaminplast. Det tyske helseinstituttet fant faktisk ut at mange av bambusmelaminproduktene avgir store mengder uønskede, skadelige kjemikalier. 

De fleste av disse bambusmelaminproduktene oppfyller kravene til avgassingseffekert når de testes som nye produkter. Hovedproblemet er imidlertid at når bambusproduktene brukes til varm mat og drikke, øker spredningen av disse kjemikaliene jo flere ganger de brukes. Dette skyldes at melamin kan brytes ned hvis det kommer i kontakt med mat, og spesielt varm mat.

Dette gjør det vanskelig for brukeren å vite når spredningseffekten overskrider grensen for når den ikke kan påvirke helsetilstanden din. I en undersøkelse utført av det tyske Heal Institute testet de 366 forskjellige bambuskopper og fant ut at en hel tredjedel av koppene avga for mye kjemikalier enn de hadde lov til. De avga faktisk 30 ganger mer enn det akseptable inntaket (TD1) for voksne og opptil 120 ganger mer for barn.

Inntak av for mye av disse kjemikaliene kan være kreftfremkallende og skade både blære og nyrer. På grunn av at bambuskopper avgir mer av disse farlige kjemikaliene enn først antatt, resulterte det faktisk i at den populære europeiske supermarkedskjeden Aldi i fjor måtte tilbakekalle bambuskoppene i de fleste av sine butikker rundt om i verden. 

Denne artikkelen har vist mye skepsis til bambuskopper og snakket mye om de negative sidene ved bambuskopper. Men det er viktig for oss å slå fast at bambuskopper ikke bare har negative effekter på helse og miljø. Hvis bambuskoppene kun er laget av bambus og ikke inneholder plast, er de nedbrytbare i naturen og kan være et godt alternativ til andre engangskopper.

Sammenligning av bærekraften til papir- og bambusbeger

Når man sammenligner papir- og bambuskopper, bør man først og fremst se på om de er nedbrytbare eller ikke. Som vi har vært inne på tidligere, er papirkopper som er belagt med plast ikke nedbrytbare i naturen.

Men hvis de er belagt med PLA-plast, er de biologisk nedbrytbare i industriell kompost. Bambuskopper er derimot ikke nedbrytbare i naturen hvis de inneholder plast. Hvis bambuskoppene ikke inneholder plast, vil de brytes ned i naturen over tid – problemet er bare at det tar mange år før koppene brytes ned i naturen.

Det mest miljøvennlige alternativet for bambus- og papirkopper som er belagt med plast, er derfor å kaste dem, slik at de kan brennes og omdannes til energi. Når det gjelder resirkulerbarhet, er det korte svaret at plastbelagte papirkopper og bambuskopper ikke kan resirkuleres. Det er bare papirkopper med vannbasert belegg som kan resirkuleres.

Årsaken er at det er nesten umulig å resirkulere materialer som har vært i kontakt med matvarer. Det siste vi må ta opp når det gjelder bærekraft, er CO2-utslippet fra papir og bambus. Det første man må ta i betraktning når det gjelder materialene, er at bambus bidrar til å redusere CO2-utslippet i luften fire ganger mer enn et tilsvarende treareal, men det genererer også 35 % mer oksygen.

Så det virker som om bambus har fått et forsprang her. Men når det gjelder produksjon og bruk av materialene i produksjonen av koppene, slipper bambus faktisk ut mer CO2 enn papir. Dette skyldes at bambus er et mye vanskeligere materiale å jobbe med, og at det må brukes mye mer bambus enn papir for å produsere disse koppene.

Det er imidlertid viktig å legge til at bambuskopper ofte er gjenbrukbare kopper som kan og bør brukes om og om igjen, så når du velger mellom papir- og bambuskopper, er det viktig å ta hensyn til formålet. Har du mulighet til å gjenbruke dem, bør du velge bambusbeger, men skal du på en messe eller festival der de bare skal brukes én gang, bør du velge papirbeger.

Den siste tingen å ta hensyn til er transporten av materialene, og siden nesten all bambus dyrkes i Asia, må den transporteres helt til Europa før den kan brukes. Papirkopper som produseres i Europa, bruker derimot papir fra trær som er dyrket i Europa.

Konklusjon om bambus

Når det gjelder bambuskopper, er det viktig å være klar over at mange av dem inneholder plast, og en ganske stor andel av dem inneholder melaminplast, som kan være svært helseskadelig hvis de brukes for mange ganger til varm drikke.

Så hvis du er på utkikk etter bambuskopper, bør du forsikre deg om at de er produsert av 100 % bambus, selv om det kan være vanskelig å vite, siden bambuskopper som inneholder plast, likevel er merket som miljøvennlige og nedbrytbare. Og når det gjelder spørsmålet om hvorvidt bambuskopper er mer bærekraftige enn papirkopper, er svaret at det avhenger av hva du setter høyest.

Bambuskopper uten plast kan brytes ned i naturen, men ingen av koppene kan resirkuleres, og bambuskopper slipper ut mer CO2 enn papirkopper.

Content and Marketing Manager at Limepack

Alle blogginnlegg →