fbpx
← Tilbake til bloggen

Engangs pappkrus, gjenbrukbare plastkopper og keramikkrus?

Av Steffen Andersen · 16. februar 2019

De siste årene har det vært økende antall diskusjoner om miljøvennligheten av engangskopper. I denne bloggen skal vi sammenligne pappkopper, gjenbrukbare kopper og keramikk kopper for å analysere deres individuelle effekt på miljøet, og hvilke situasjoner koppene er best egnet til.

Vi skal primært fokusere på energibruket til de forskjellige koppene og finne ut hvor mange ganger man må bruke en kopp før den har lavere energiforbruk pr. bruk enn en engangskopp. Helt i enden av diskusjonen skal vi ta en nærmere titt på hvordan livssyklusen til kopper påvirker deres bæredyktighet.

Denne bloggen har blitt skrevet ved bruk av research fra en rekke kilder, disse finner du ved slutten av innlegget.

Hvordan blir de forskjellige koppene laget?

Keramikk kopper

Keramikk kopper er hovedsakelig laget av oppvarmet leire. Leire kommer fra bakken og blir normalt utvunnet i nærheten av bekker og elver. Leiren blir så transportert til produksjonsanlegg for keramikk kopper. Leiren må blandes med andre mineraler, som kvarts, feltspat og vann. Senere i prosessen blir leiren støpt og formet til en kopp og den blir deretter oppvarmet flere ganger (avhengig av hvilken type krus som er ønsket). Oppvarmingsprosessen krever mye energi.

Harde plastkopper

Gjenbrukbare plastikk kopper er ofte laget av polypropylenplast (PP). Plasten består hovedsakelig av naftaolje, som er laget av en del råolje. Disse delene av råolje er lagd under raffineringen av olje, hvor den er delt inn i deler av nafta, hydrogen og andre karboner. Plastikken blir deretter lagd gjennom en polymeriserings prosess, hvor monomer som etylen og propylen kobles sammen for å danne polymerkjeder.

Plastikken brukt til å lage gjenbrukbar plast er termoplastisk, som betyr at den mykes ved oppvarming og blir hard igjen ved kjøling. Etter den prosessen er plastikken transportert til et fasilitet som former thermoplastikken til plastikk kopper gjennom sprøytestøping.

starbucks reuseable coffee cup

Pappkrus

Pappkopper er lagd av treflis. Flisene er gjort om til en tremasse som så blir sammenpresset til papir. Deretter påføres et tynt lag av PLA eller PE plast for å gjøre papiret vanntett. Det belagte papiret blir transportert til produsenter som kan trykke ting på papiret og deretter brette det til en kopp og legge ved bunnen.

Ellas coffee shop cup with print
© Limepack Ellas Coffee Shop

Hva sier forskningen?

Nå som vi vet litt mer om de forskjellig typene kopper kan vi forsøke å sammenligne dem. Dette gjør vi ved hjelp av professor Martin B. Hocking, som analyserte energibruket til engangs og gjenbrukbare kopper i 1994. Dette er den siste forskningen funnet i dette området.

En keramikk kopp krever 14.1 MJ (14.100 KJ) per kopp for å produseres. En gjenbrukbar plastkopp krever 6.3 MJ (6.300 KJ) og pappkopper 0.5 MJ (500 KJ). Vi kan allerede se at pappkopper bruker betydelig mindre energi i produksjonsprosessen. En plastkopp må bli brukt minst 12 ganger for å være like energieffektiv som en pappkopp. En keramikk kaffekopp må bli brukt minst 28 ganger i forhold til en pappkopp.

Så er det viktig å ta i betraktning energien som blir brukt til rengjøringen av koppene. Martin B. Holding indikerer at en kommersiell vaskemaskin bruker mellom 80 til 120 KJ til å vaske en enkel kopp. Grunnen for disse høye energibruk tallene er den store mengden energi det tar å først varme vannet og så kjøle det ned raskt. En kommersiell vaskemaskin har en vaskesyklus, rinsesyklus og varmer vannet til 80 grader celsius.

Det er selvsagt viktig å bemerke at analysen var gjennomført i 1994 og at vi siden det har fått mye mer effektive maskiner. Dette betyr derimot ikke at kommersielle vaskemaskiner ikke bruker store mengder energi under vaskingen, men heller at energibruken kan variere mellom forskjellige maskiner.

Utover å overveie vaskingen må vi også ta i betraktning forskjellen mellom energien som blir brukt, og energien som brukes i kraftverk for å produsere energien som brukes av oppvaskmaskinen. Effektiviteten til kraftverk varierer fra land til land og fra energikilde til energikilde. Men hvis vi tar Tyskland som eksempel har de seks hoved energikilder. Det gjennomsnittlige kraftverket i Tyskland vil levere 60% av energien fra drivstoffet det brenner, dette tar i betraktning fornybar energi. Vi må da dele vaskeenergien med 0.60, som gir oss en større mengde energi brukt til å vaske en kopp. Deler vi de 80 KJ av energi brukt av en vaskemaskin med 0.60 får vi et totalt energiforbruk på 133 KJ.

Når dette tas i betraktning må en gjenbrukbar plastkopp brukes minst 17 ganger for å være like energi effektiv som en pappkopp og en keramikk kopp må brukes minst 38 ganger.

Verdiene brukt for denne teknologien er de beste tilgjengelig på markedet, som betyr at KJ mengden kan variere veldig hvis fasiliteten er ineffektiv. Vi må også ta i betraktning at verdiene brukt er tatt fra Martin B Hocking sin analyse, som ble lagd i 1994, så noen verdier vil ha forandret seg siden da.

Hva med livssyklusen til kopper?

Energi bruken til forskjellige kopper varier også i forhold til måten de enten resirkuleres eller brukes til biomasse som en energikilde. En kassert keramisk kopp har ingen resirkuleringsverdi, men hvis den er resirkulert ordentlig kan den knuses og brukes til å lage isolasjon og annen materiale.

Hvis plastkopper sendes til plastgjenvinning, og hvis papirkopper sendes til forbrenningsanlegg i stedet for deponi, har de det som kalles en gjenvinnbar energibesparelse. Dette betyr at de kan gjenbrukes for å skape ny plast eller brennes for å skape varme eller elektrisitet, og dermed redusere behovet for andre energikilder som olje eller kull. Den gjenbrukbare plastkoppen har en gjenvinnbar energibesparelse på 2364 KJ for hver kopp, som er litt over 1/3 av produksjons behovet. Pappkopper har en gjenvinnbar energibesparelse på 166 KJ per kopp, som også er cirka 1/3 av produksjons behovet.

Ved å trekke fra den gjenvinnbare energibesparelsen ender vi med et energiforbruk på 3936 KJ / kopp for en resirkulerbar plastkopp og 383 KJ / kopp for papirkopper. Keramikk koppen har fortsatt det samme energiforbruket.

Innsamlingen av plastikk til resirkulerings prosessen er estimert å bruke 0.28-0.40 KJ/g og 26.7 KJ/g. Vi antar en lignende energibruk når det kommer til resirkulering av papir. Den totale energibruken er selvfølgelig avhengig av vekten av koppene. En standard gjenbrukbar plastikk kopp veier 75,4 g / kopp og våre papir kopper veier 9,34 g / kopp.

Hvis vi nå legger sammen tallene, er netto energien til å produsere, bruke og gjenvinne koppene 5971 KJ for den gjenbrukbare plastkoppen og 635 KJ for papirkoppene.

Noen land, som f.eks. Danmark, resirkulerer ikke pappkopper. Dette er fordi de ikke har de nødvendige systemene for å gjennomføre denne resirkuleringen, men også fordi pappkoppene blir brukt for biodrivstoff, som er kategorisert som en fornybar energikilde.

Konklusjon

Antall ganger en gjenbrukbar kopp må brukes kommer an på varierende energiforbruk  i produksjon, transport og på måten koppen er kastet på. De forskjellige alternativene varier også fra land til land. Uansett disse variasjonene kan det konkluderes at engangskopper passer best i de situasjonene hvor koppen kun skal brukes et par ganger og så kastet.  En gjenbrukbar kopp er mer anvendelig i kontorer og i private hjem, hvor de vil brukes flere ganger.

Har du noen spørsmål, kommentarer eller andre henvendelser er det bare å ta kontakt med meg på steffen@limepack.no eller ring meg på +45 3069 2189. Jeg hjelper deg gjerne med mer informasjon eller eventuelle forespørsler.

Content and Marketing Manager at Limepack

Alle blogginnlegg →