fbpx
← Tilbake til bloggen

Biologisk nedbrytbarhet, FSC® og CO2-bevissthet

Av Steffen Andersen · 11. september 2023

Miljøvennlighet og klimaendringer står høyt på agendaen hos mange forbrukere og politikere. De fleste produsenter i Europa tilbyr derfor muligheten til å velge miljøvennlige/bionedbrytbare papirkopper.

Nedenfor følger en beskrivelse av hva dette betyr i praksis. I tillegg har du også mulighet til å gjøre pappkruset ditt mer miljøvennlig ved å redusere CO2-utslippene knyttet til produksjon og transport, noe som også er beskrevet nedenfor.

Biologisk nedbrytbarhet

Konvensjonelle papirkopper har et tynt lag med plast på innsiden som brukes til å holde væsken inne i koppen. De bionedbrytbare pappkrusene våre lages med et vannbasert belegg i stedet for plast, hvilket vil si at de i prinsipp er resirkulerbare som papir, det avhenger selvfølgelig av reglene hos ditt lokale gjenvinningssenter. De blir produserte uten plast, bortsett fra den minimale mengden plast som finnes i blekket (som også finnes i de fleste typer blekk!) Det betyr ikke at papirkoppen går i oppløsning hvis den kastes i naturen, men at den kan gå i oppløsning i spesielle industrielle komposteringsmaskiner. Disse maskinene finnes ikke i de fleste EU- og EØS-land ennå, noe som betyr at bionedbrytbare papirkopper ikke brytes ned biologisk, men i stedet sendes til forbrenning som det meste av avfallet vårt i Europa.
© Limepack <span style=font weight 400>ØNSK pappkrus med trykk<span>
Det som er bra med biologisk nedbrytbare papirkopper, er at det slippes ut mindre CO2 i produksjonen. Dette skyldes at det brukes mindre CO2 i produksjonen av disse i forhold til dem med plast.  Hos Limepack tilbyr vi muligheten til å velge biologisk nedbrytbare papirkopper. Dette koster imidlertid ekstra og er noe dyrere, men til gjengjeld gjør man noe godt for planeten.

FSC®

Først og fremst, hvordan blir et produkt FSC-sertifisert? For at et produkt skal bli FSC-sertifisert, må både fabrikken og papiret som produktet er laget av, være FSC-sertifisert. Papiret blir FSC-sertifisert når det ikke er produsert på bekostning av skogen, dyrene, plantene og menneskene som er avhengige av den. Det finnes tre typer FSC-sertifisering for produktet: FSC 100 %, som betyr at det utelukkende kommer fra FSC-sertifiserte, godt forvaltede skoger. FSC Recycled betyr at alt papiret kommer fra gjenbrukt materiale. FSC Mix betyr at papiret i produktet kommer fra FSC-sertifiserte skoger, resirkulert materiale eller kontrollert trevirke.  Fabrikken blir FSC-sertifisert når den oppfyller standarden i FSC-STD-40-004 (V3-0) EN CHAIN OF CUSTODY CERTIFICATION. Dette sikrer at fabrikken kjøper inn, bearbeider, merker og selger skogsbaserte varer som lever opp til FSC-standarden. Her hos Limepack bruker produsentene vi samarbeider med FSC Credit Mix-papir til å lage de trykte biopapirbegrene, og til og med fabrikken er sertifisert og lever opp til FSC-standardene. Når du kjøper BIO-papirbegere, vil de være laget av FSC Credit Mix-papir. Vi er FSC-sertifisert under FSC® C132484, SCS-COC-005763-BC.

Transport

Tidligere bestilte de fleste bedrifter to-go-emballasje (og spesielt papirkopper) fra Asia. Det er fortsatt slik at de fleste veldig store bestillingene av pappkrus produseres i Asia. Transport av to-go-emballasje fra Asia til Europa slipper ut mer CO2 enn godstransport med lastebil fra en produsent i Europa. Det slippes imidlertid ut mer CO2 når kopper transporteres med skip fra Asia enn når de transporteres med lastebil fra produsenter i Europa. Vi i Limepack har valgt å samarbeide tett med flere produsenter i Europa. Det sikrer gode priser på både små og store opplag, samt rask levering. Alle pappkrusene våre med logotrykk er produsert i Europa, og det betyr at det slippes ut mindre CO2 under transporten. Det er bra både for deg og for miljøet.

Content and Marketing Manager at Limepack

Alle blogginnlegg →