fbpx
← Tilbake til bloggen

Trykkmetoder for pappkrus med logo

Av Steffen Andersen · 14. september 2023

Det finnes mange forskjellige måter å trykke på pappkrus på, og hvilken metode som brukes henger ofte sammen med hvilke fargekombinasjoner de ulike produsentene som finnes tilbyr. Det handler om hvorvidt du må betale mer for visse farger på pappbegeret ditt, eller om du kan velge de fargene du ønsker uten ekstra kostnad.

Det finnes mange ulike syn på de ulike trykkmetodene og hvilke som er best. Selv har vi valgt å bruke offsettrykk fordi trykkplatene er billigere, og det gjør at vi kan tilby konkurransedyktige priser på både små og store opplag. Offsettrykk er også den mest brukte trykkmetoden for papirkopper. Flexotrykk ligner på offsettrykk, ettersom selve trykkmetoden er lik for begge typer. Forskjellen er at flexotrykk går raskere, og at trykkplatene derfor er betydelig dyrere sammenlignet med offsettrykk. Noen få produsenter bruker digitaltrykk, da denne metoden egner seg godt til mindre opplag og kan sikre rask levering til en god pris. Tampongtrykk brukes ofte på plastbeger, men er ikke spesielt vanlig på papirkopper. Dette er fordi det er en langsommere trykkmetode som også og mindre presisjon sammenlignet med andre trykkmetoder for flerfargetrykk. Etter denne korte introduksjonen til de ulike trykkmetodene kommer vi til de ulike fargealternativene som brukes. Pantone- eller CMYK-farger er normalt de to vanligste typene. Vi bruker først og fremst CMYK-farger på alle pappbegrene våre, men vi har også mulighet til å bruke Pantone-farger for enkelte nyanser som er vanskelige å få til med CMYK.

Table of Contents

CMYK

CMYK er et fargesystem som er basert på primærfargene Cyan, Magenta, Yellow og Key Colour (svart). Disse fire fargene brukes i firefargetrykk og kan blandes sammen til nesten hvilken som helst nyanse. Alle farger langs CMYK-skalaen er angitt med prosentandelen metning av hver grunnfarge. For eksempel vil klar rød være: Cyan = 0 %, Magenta = 100 %, Yellow = 100 %, Key Colour = 0 %. Fargene i det trykte materialet oppnås med andre ord ved å justere prosentandelene opp og ned for alle de fire CMYK-verdiene. På denne måten kan du få den fargen du ønsker uten å måtte betale ekstra.
Cmyk colors dribbble

Pantone

Pantonefarger er standarden innen grafisk trykk. Pantonefarger har spesielle pigmentblandinger fra ulike farger og er bedre egnet til å vise mettede farger, ettersom hver farge har sin egen unike pigmentblanding. Pantonefarger består av et bestemt antall farger. Enkelte farger og nyanser (f.eks. oransje) er vanskeligere å trykke/oppnå med CMYK, og det kan derfor være en god idé å trykke disse som egne Pantone-farger. Andre farger, som neon- og metallfarger, er helt umulige å trykke med CMYK og trykkes derfor alltid som separate Pantone-farger. Ved bruk av Pantone-farger er det vanlig at alle de ulike fargene i trykket regnes sammen, og det er derfor ofte nødvendig å betale for ekstra farger for å få det designet du ønsker.
CMYK RGB Pantone colorspace
Det finnes ikke noe entydig svar på hvilket fargedesign som er det beste alternativet for papirkoppene dine. Noen får til det andre rett og slett ikke får til. Det som er bra med CMYK-farger, er at du kan få de fleste farger i designet ditt uten å måtte betale ekstra. Det finnes imidlertid noen farger som CMYK ikke kan produsere (f.eks. oransje, neon- og metallfarger), og da er det nødvendig å bruke Pantone-farger.

Content and Marketing Manager at Limepack

Alle blogginnlegg →