fbpx
← Tilbake til bloggen

Plastfri pappkrus

Av Steffen Andersen · 2. november 2019

Dette blogginnlegget gir deg et godt overblikk over ett av de nyeste oppfinnelsene innenfor pappkrus emballasje, nemlig plastfri pappkrus. Blogginnlegget dekker forskjellige emner, sånn som hvordan de er produsert og hvordan de kan resirkuleres og kompostert.

Produksjonen av Plastfri pappkrus

I denne delen dekker vi hvordan plastfri pappkrus blir produsert. Vi kommer til å utdype hvilke materialer som går inn i produksjonen og hvordan de er laget.

Råmaterialer brukt i plastfri pappkrus

En ny, innovativ metode blir nå brukt til å lage pappkrus uten det tynne laget med plast inni – det er 100% resirkulerbart, lagd av et vannbasert dispersjonsbelegg, som skaper et effektivt lag som gjør at koppen kan inneholde væsker.

Hovedproblemet med å lage plastfri pappkrus har vært å lage pappkrus som er vanntette. Det vannbaserte dispersjonsbelegget er lagd ved å blande kjemikaler med papirmasse som så er lagt i en maskin for å bli trykket sammen i et tynt lag. Når vannet er tørket vil laget som sitter fast til papirmassen fungere som et belegg som kan motstå væske.

Hoved ressursen brukt for plastfri pappkrus er trær, som brukes til papiret i koppen. Ønsker du mer informasjon om prosessen fra trær til papirmasse til pappkrus, kan du lese mer om det i et annet blogginnlegg.

Det er viktig å være oppmerksom på faktumet at for at plastfri pappkrus kan inneholde væske, så må papirmassen komme fra nylig produsert materiale, ikke resirkulert.

Den kjemisk-termomekanisk tremasse prosessen

Det midterste laget av koppen er laget av kjemisk-termomekanisk tremasse som hjelper å holde sammen de andre lagene i koppen. Nedenfor skal jeg beskrive hvordan kjemisk-termomekanisk tremasse er produsert.

Fig 2 Linjeraffiner

Før flis kan bli omgjort til papirmasse, er det sent gjennom en vaske, dampe og tørke prosess, slik at flisen kan absorbere kjemikalene. Papirmassen sendes så for å bli raffinert før den blekes og resten av kjemikaliene blir påført. Når papirmassen har vært gjennom alle disse stadiene blir den sent gjennom en vind tunell og blir tørket i 230 grader.

De siste stegene og produksjonen av produktet

Som beskrevet i de to siste avsnittene er hoved innovasjonen i plastfri pappkrus de innerste belegget. Resten av pappkrus-produksjonen er derfor helt lik vanlige pappkrus, plastfri pappkrus kan derfor produseres av alle pappkrus produsenter. Er du fortsatt interessert i å høre mer om hvordan plastkrus blir produsert kan du lese mer om det i blogginnlegget vi har laget om det.

Bruksområder av produktet

Plastfri pappkrus blir akkurat som vanlige pappkrus hovedsakelig brukt av cafeer, restauranter og hoteller. De fungerer som direkte erstatninger av vanlige pappkus og kan brukes til alle de samme anledningene, ettersom de tåler både varme og kalde væsker. Plastfri pappkrus har de samme begrensningene når det kommer til alkoholinnhold – de kan med andre ord ikke inneholde sterke alkoholiske drinker med en alkoholprosent over 5%. Produsentene av plastfri pappkrus spesifiser at koppene kan brukes til å servere øl, uten at det skummer for mye, noe som vanligvis er et problem.

drink and lime in paper cup

Resirkulering

Denne delen av blogginnlegget handler om hvordan plastfri pappkrus kan komposteres – kan de for eksempel kastes ut i naturen? Det vil også dekke hvordan plastfri pappkrus resirkuleres og hvorvidt alle materielle kan resirkuleres.

Kompostering

Når det gjelder komposteringen av plastfri pappkrus, er det pågående tester av koppen for å sikre at de er komposterbare når de kastes ut. De fleste rapportene visert at koppene er i stand til å kompostere, men for å være helt sikker må de være i temperaturer under 20-30 grader celsius. Er de i disse forholdene vil det ta koppene cirka 26 uker å kompostere. Koppene blir derfor sent til vanlige komposterings fasiliteter for å sikre at de blir nedbrutt på en ordentlig måte.  

Resirkulering – til andre produkter

I denne seksjonen vil vi se på hvordan plastfri pappkrus kan resirkuleres. Det er viktig å huske at når pappkrusene er resirkulert kan de ikke brukes til å lage annen mat emballasje, ettersom det ikke er lov å bruke resirkulert papir når man lager produkter som er i kontakt med mat.

Pappkrus som er produsert av jomfru flis og andre relevante kjemikaler gjør dem lettere brukbare av forskjellige resirkulerings teknologier.

Ny papirmasse kan enkelt resirkuleres til andre papir produkter og til og med bli omgjort til papirmasse på nytt så mange som syv ganger. Etter syv ganger vil papiret ikke lenger ha den samme kvaliteten.

Visjonen har siden starten vært å produsere lett gjenvinnbare belegg for matservice bransjen, og som inkluderer plastfri pappkopper som også er biologisk nedbrytbare.

boxed water is better
© Boxed Water Is Better Resirkulert plastfritt produkt

Disse produktene er utviklet til å være lett gjenvinnbare og lagd slike at alle fasiliteter som arbeider med fibre enkelt kan behandle dem. Pappkrusene bør samles inn sammen med annet resirkulerbart materiale slik som aviser, magasiner, etc.

Ettersom pappkrusene kan resirkuleres i vanlige resirkulerings fasiliteter, tillater dette et effektivt resirkulerings system og prosess. Matservice virksomheter som bruker tre fiber-baserte kopper kan enkelt ta overgangen til miljøvennlige alternativer og forbedre sitt økologiske fotavtrykk. Hvis målet er å skape en forretningsmodell hvor kundene kan være en del av å samle pappkrusene, da er resirkulerings prosessen svært enkel.

Fordeler og ulemper

I denne siste delen skal vi gå gjennom noen av fordele og ulempene som plastfrie pappkopper har fra deres tidlige produksjonstadier til når de brukes, er kastet ut og resirkuleres.

Fordeler

Først og fremst er den største fordelen av plastfrie pappkrus er at de hjelper redusere plastavfall og engangsemballasje som ender i søppelfyllinger, i stede for å bli resirkulert. Mer enn å gjøre noe godt for miljøet, så kan kaffe kjeder og restauranter også spare mye på avfallskostnader, ettersom koppene er gjenvinnbare.

Nå til dags er de fleste sært bekymret om klimakrisen vi står ovenfor, og folk ser derfor etter mer miljøvennlige produkter. Derfor vil det å tilby miljøvennlige emballasje produkter hjelpe skape et positivt omdømme blant kundene.

Ettersom vanlige pappkrus har et PE-plast belegg, er de neste helt umulig å resirkulere. Å resirkulere slike kopper krever veldig avanserte resirkulerings fasiliteter, som svært få land har tilgang til.

litter sign

Ettersom plastfri pappkrus blir produsert på en måte som gjør dem lett gjenvinnbare betyr dette at de kan resirkuleres sammen med annet papir og kartong avfall. Det er en stor fordel at de ikke må kastes i spesifikke eller egne avfallskonteinere og gjør det også mye enklere for forbrukere å følge prosessen. Dette sparer også tid og resurser for papirmøllene, som kan samle inn alt papir og kartong avfallet på en og samme tid.

Ulemper

En av mulighetene i utviklingen av plastfri pappkrus er at de skal kunne nedbrytes i naturen. Dessverre finnes det ikke ennå rapporter som har konkludert med sikkerhet at plastfri pappkrus kan brytes ned i naturen, men pågående rapporter sikrer at disse koppene kan komposteres i maskiner.

En av hovedproblemene med plastfrie pappkrus er at man må opplyse og informere ansatte ved resirkulerings fasiliteter at disse koppene faktisk kan resirkuleres og at papiret er av høy nok kvalitet til å bli brukt for å produsere aviser, magasiner og andre papirprodukter.

Det er også et problem å skulle differensiere mellom vanlige pappkrus og BIO pappkrus, ettersom at skulle vanlige pappkrus ende opp i resirkulerings prosessen, mens de inneholder plast, kan det ødelegge et helt parti av resirkulert papir.

Det er som sagt vanskelig å differensiere plastfri pappkrus fra vanlige pappkrus, som betyr at det ikke er helt sikkert at disse koppene blir resirkulert når de ankommer resirkuleringsfasiliter. Det er derfor viktig at det er en utvikling i infrastrukturen som samler inn pappkrusene og annet papiravfall, og en spredning av informasjonen rundt BIO koppene.

Content and Marketing Manager at Limepack

Alle blogginnlegg →