fbpx
← Tilbake til bloggen

Preget trykk – hva er det?

Av Nikita Nielsen · 9. november 2023

Det finnes ulike måter å få trykksakene til å skille seg ut på, ikke bare ved hjelp av design. En av metodene er å bruke preget trykk – enten opphøyd eller innpreget. Det koster normalt litt ekstra å få trykket preget, men mange bedrifter og spesielt eksklusive takeaway-butikker får laget takeaway-papirkoppene sine med preget trykk. I denne artikkelen vil vi gå gjennom hva det innebærer å få trykket preget, og hvordan prosessen fungerer.

Preget trykk (opphøyd)

La oss først få definisjonen av preget (opphøyd) trykk på plass – er en metode for å presse et tredimensjonalt mønster inn i papiret. Det kan både være et design, tekst, logo eller andre bilder. Det tredimensjonale skapes ved å heve overflaten på grafikken, slik at den blir høyere enn resten av papiret i trykket. Pregede trykk vil normalt gi et moderne og eksklusivt utseende.

Preget trykk (innpregning)

Som du kanskje allerede har gjettet, er denne formen for preget trykk det motsatte av opphøyd  trykk. Ved denne typen preging blir design, tekst, logo eller bilde presset inn i overflaten, slik at det pregede området blir lavere enn det omkringliggende papiret. Prägeeffektene gir et autentisk og gammeldags utseende, akkurat som da man brukte skrivemaskiner i gamle dager.  Metoden kan brukes til å trykke på mange forskjellige materialer, både papir, plast og metall. Men den brukes mest til å trykke på papir, siden trykkmekanismen må forbedres mye når den brukes til materialer som plast og spesielt metall.

Hvordan lages et preget trykk?

For å lage et preget trykk – uansett om pregningen er opphøyd eller innpreget – bruker trykkmaskinen en motstans, som er to metallplater som skjæres inn i grafikken du vil ha preget eller preget. Det betyr at det vil være en matrise på hver side av materialet, slik at det enten kan brukes til trykk- eller relieffmekanismen.  Motstemplet formes normalt inn i grafikken ved hjelp av fotoetsing. Den øvre matrisen kan deretter enten presses inn i materialet som et stempel, med matrisen under den andre siden som støtte, slik at materialet ikke går i stykker, og deretter la det ligge og skape et preget trykk. Eller man kan trykke inn i materialet og få den øvre matrisen til å feste seg til materialet ved hjelp av varme, og trykke fra matrisen på den andre siden, slik at det stemplede området løftes opp og trykket blir preget. Pregingen kan enten være på ett eller flere nivåer. Single-level hever hele stempelområdet til å være i samme høyde, mens multi-level kan heve et område av det allerede pregede området, slik at det blir «dobbelt» preget.

Konklusjon

Preging er en flott måte å få trykksakene dine til å skille seg ut på, og det er et godt verktøy å bruke i designprosessen. Det kan brukes til å gi bedriften din den gammeldagse looken du ønsker, eller den mer eksklusive og stilige looken som passer til merkevaren din. Vi har noen kunder som har benyttet seg av muligheten til å få designet på papirkoppene sine preget. Den eneste ulempen med preging og preging er at etableringskostnadene for prosessen er ganske høye, noe som gjør det ganske dyrt.
Alle blogginnlegg →