fbpx
← Tilbake til bloggen

Hvad er Pantone-farver?

Av Steffen Andersen · 28. november 2023

Pantone-farger er et mye brukt fargesystem når det gjelder industrielt trykk, spesielt på båter, biler og andre gjenstander der man ønsker å trykke mer spesifikke farger på overflaten. Det er også det eneste fargesystemet der det er mulig å ta patent på en bestemt farge, slik at du er det eneste selskapet som har lov til å bruke den spesifikke fargen, for eksempel har det danske fraktselskapet Maersk patent på sin lyseblå farge. I denne artikkelen skal vi gå i dybden på hva Pantone-farger er, hva som gjør dem i stand til å lage så spesifikke farger, samt hvordan de trykkes på gjenstander.  Grunnen til at Pantone-farger kalles nettopp dette, er at Pantone-fargene ble laget av et selskap som heter Pantone, og det var også dette selskapet som oppfant Pantone Matching System. Pantone Matching System ble laget slik at designere, bedrifter og andre interesserte kunne være sikre på at fargen de valgte ville være den samme på alle plattformene deres, at den var konsistent. Det betyr at når folk refererer til en Pantone-farge, er det fargen som er spesifisert i Pantone Matching System, så Pantone-systemet er altså først og fremst laget for å gjøre det enkelt for designere å kommunisere med hverandre.  Pantone Colour Matching System er et fargesystem i stadig utvikling for å gjøre fargene mer og mer spesifikke. Da Pantone Colour Matching-systemet ble oppfunnet, hadde det 1114 farger, og i dag har det mer enn 3000 forskjellige Pantone-farger med en spesifikk Pantone-kode som kan brukes til trykk.

Hvordan blandes Pantone-fargene?

Pantone-fargene i Pantone Matching System lages ved å blande spotfarger. Spotfarger er også kjent som heldekkende farger, og er farger som både kan være rene og blandee, så lenge det bare er én farge. Pantone Matching System består av en palett med 18 spotfarger, og disse fargene blandes deretter ved hjelp av en unik blekkformel spesielt utviklet av Pantone. Prosessen minner mye om hvordan du jobbet med farger da du var barn og ville male et bilde, men Pantone-formelen er mye mer nøyaktig enn vannmalingene man fikk utlevert i barnehagen.  Ettersom selve essensen i Pantone Matching System er nøyaktigheten til Pantone-fargene, må produsentene som bruker Pantone-farger også ha en lisens fra Pantone. For å beholde lisensen må produsentene hvert eneste år sende inn prøver av de 18 grunnfargene de bruker til å blande fargene sine. Når det gjelder trykking av blandede Pantone-farger, er det faktisk ganske enkelt for både små og store produksjonsenheter å gjøre dette. For de mindre trykkeriene er det vanlig å blande Pantone-fargene for hånd, mens de store trykkeriene har maskiner som kan blande Pantone-fargene før trykket påføres objektene.

Hvordan fungerer Pantone-fargekoder?

Når du lager en design- eller trykkfil med Pantone-farger, må du vite fargekoden for den spesifikke Pantone-fargen du ønsker å ha i designet. Systemet for trykk av blekk på papir refereres til ved hjelp av et tre- eller firesifret tall etterfulgt av C eller U. Dette refererer til farger som kan brukes på bestrøket/blankt (coated) papir, og U refererer til papir som ikke er bestrøket (uncoated). Det finnes også noen Pantone-farger som refereres til ved navn, for eksempel de 18 basisfargene, et eksempel er den populære Pantone Reflex Blue C.  Siden Pantone Matching System er laget for å gjøre det enkelt å matche helt spesifikke farger, finnes det selvsagt mange variasjoner av disse tallene og hvordan de brukes. For Pantone Metallics brukes for eksempel det tre- eller firesifrede tallet som begynner med «8», og for Premium Pantone Metallics det tre- eller firesifrede tallet som begynner med «10». Hvis Pantone-fargene skal brukes av plastbransjen, vil starten på det tre- eller firesifrede nummeret normalt være «Q» eller «T». Dette vil altså si at bokstaven eller tallet før det tre- eller firesifrede tallet angir hva Pantone-fargen skal brukes til og hva den skal brukes til.

CMYK vs. Pantone-farger

Trykkerier har ofte muligheten til å velge mellom Pantone- og CMYK-farger, og det er først og fremst to ting de tar hensyn til. Den første, og sannsynligvis den viktigste, er hvor spesifikke fargene kan være, fordi CMYK-farger bare kan vise 70 % av alle fargene som er synlige for det menneskelige øyet, mens Pantone-farger kan vise mange flere farger, og spesielt sterke farger. Det andre er hvor mange farger som skal trykkes i designet. CMYK bruker fire grunnfarger for å skape et bredt fargespekter, og du kan velge så mange av disse fargene du vil uten ekstra kostnader. Men med Pantone-farger blandes fargene individuelt, og du betaler da for hver farge du velger å ha i designet.

Hvor brukes Pantone-farger?

Som nevnt innledningsvis brukes Pantone-farger først og fremst til trykk på transportmidler som lastebiler, båter osv. Men de brukes også til å trykke på emballasje, tekstiler og andre produkter som ikke er enkle å trykke på. Dette skyldes at Pantone-fargene ikke blandes når de settes på produktet, men at fargene blandes før de kommer i kontakt med produktet, noe som gjør dem mer spesifikke.  Noen produsenter bruker også Pantone-farger for å holde trykkekostnadene nede ved å velge å trykke kun én farge, mens med CMYK-farger vil produsentene alltid kunne trykke flere farger i trykket, slik at selve oppstartskostnadene blir høyere.

Content and Marketing Manager at Limepack

Alle blogginnlegg →