fbpx
← Tilbake til bloggen

Hva er RGB/Hexadecimal-farger?

Av Nikita Nielsen · 20. november 2023

RGB-farger er den desidert mest brukte fargeprosessen, og en fargeprosess du møter mange ganger i løpet av en dag; du ser dem for eksempel hver gang du ser på en skjerm, enten det er en TV, telefon eller datamaskin. Vil du vite mer om hva RGB står for, hvordan fargeprosessen fungerer, hvordan fargene vises på skjermer og hva RGB-farger brukes til? Da skal vi ta for oss alt dette i denne artikkelen. Grunnen til at RGB-farger kalles RGB, er at det står for rød, grønn og blå. Det kan kanskje virke rart at det er disse tre fargene systemet kalles, men det er fordi rød, grønn og blå er primærfargene i systemet. De tre fargene kan kombineres til hvilken som helst farge du ønsker å få vist. Fargens intensitet vil avhenge av intensiteten til enten blå, rød eller grønn. For grafiske designere er det svært viktig å kunne kontrollere fargeintensiteten ved å tilsette mer eller mindre av en av de tre fargene når de skal lage unike design.  Siden fargeprosessen fungerer ved at fargene blir mer intense/lyse jo mer farge du tilsetter, betyr det at hvis du vil ha en ren hvit farge, må du tilsette alle fargene med maksimal intensitet (100 %). Men hvis du legger til både rødt, grønt og blått med lavest intensitet (0 %), får du en ren svart farge.  Grunnen til at det fungerer slik, er at RGB er en additiv fargeprosess, der fargene blir lysere jo mer intensitet som legges til. Dette i motsetning til CMYK-fargeprosessen, der fargene blir mørkere jo høyere intensitet du tilfører fargene.

Hexa-farger vs. RGB-farger

RGB-farger kan også kalles heksadesimale farger eller forkortes som hexa-farger. Det er en liten forskjell mellom hexa-farger og RGB-farger, det er bare hvordan fargekoden vises når du lager designet. Hex-fargen skrives med # og deretter en 6-sifret kode som kombinerer bokstaver og tall, mens RGB-fargen angis som koordinater, for eksempel 255, 91, 51.  De tre ulike tallene i RGB-koden bestemmer intensiteten til hver av fargene rød, grønn og blå. Intensitetsområdet går fra 0 til 255, noe som betyr at 255 er den høyeste intensiteten og 0 er den laveste intensiteten. Så hvis du vil ha den reneste røde fargen, er den (255, 0, 0), den reneste grønne fargen er (0, 255, 0), og den reneste blå fargen er (0, 0, 255). Grunnen til at RGB-fargene er gitt som denne koden, er at RGB-farger er den mest brukte fargeprosessen når man lager programvaredesign, og disse kodene er enkle å integrere i programvarekoden.

Hvor brukes RGB-farger?

Som nevnt innledningsvis i denne artikkelen brukes RGB-farger til å vise bilder, videoer eller andre elementer på en belyst skjerm, for eksempel skjermer, nettbrett, smarttelefoner osv. RGB-farger brukes generelt av nesten alle digitale medier som bruker lysende farger, og dermed også av kameraer og skannere. Med RGB-farger kan du lage alle de fargene du ønsker, så hvor spesifikt fargene vises og hvor mange farger som vises i et bilde, avhenger av kvaliteten på skjermen og oppløsningen som filen ble lagret i. Å jobbe med RGB-farger er den perfekte måten å begynne å jobbe med design og utvikling av grafiske elementer på. Det eneste du må huske på, er at CMYK-farger ikke kan vise spesifikke farger på samme måte som RGB-fargesystemet. RGB-farger kan ikke brukes til trykking av f.eks. brosjyrer og andre fysiske gjenstander.

Hvordan vises RGB-farger?

RGB er den mest brukte måten å vise farger på skjermer på, og det gjøres ved hjelp av RGB-lys. RGB-lysdioder lyser opp skjermer, men hvis du ser at det kommer forskjellige lys ut av en spillcomputer, er det også RGB-lys som gjør det. RGB-lys brukes til mye mer enn bare digitale ting, men det kan også brukes i lamper, vifter og neonlys. Det fine med RGB-lyset og fargene er at du kan velge å lyse i flere farger eller bare én farge, avhengig av hva du synes er flott.  Hvordan fungerer så RGB-lyset? Det er faktisk veldig enkelt, og alt kommer tilbake til at RGB-lys fungerer med de tre fargene rød, grønn og blå. Når du lager RGB-lys, er det tre LED-er i ulike farger som settes sammen, og du har kanskje allerede gjettet hvilke farger det er, ja, det er selvfølgelig én rød LED, én grønn LED og én blå LED.  Når de tre lysdiodene kombineres, fungerer de akkurat som vanlige RGB-farger og kan danne nesten alle farger du ønsker, og selvfølgelig gjenspeile RGB-fargene du har valgt for utformingen av webgrafikken din. En av grunnene til at RGB-lys har blitt så populært, ikke bare for å vise elementer på skjermer, er at det er svært enkelt å tilpasse. Hvordan settes RGB-lyset opp når det skal vise grafikk på monitorer, TV-er eller andre store skjermer? Det vises ved at hver piksel (de små prikkene du kan se på bilder med lav oppløsning) i grafikken består av tre små, svært nære røde, blå og grønne lyskilder. Når du ser dette på normal betraktningsavstand, kan ikke øyet se at det faktisk er tre forskjellige fargekilder. Alle disse pikslene danner til slutt bildet, grafikken eller videoen som vises på skjermen.

Noe annet

RGB-fargeprosessen er et svært tilpasningsdyktig fargesystem som kan brukes i mange ulike sammenhenger, noe som også gjør det til det mest brukte fargesystemet og et system som påvirker alles hverdag uten at vi er klar over det. Hvis du har flere spørsmål om RGB-farger, eller hvis det er noe vi ikke har forklart godt nok, er det bare å ta kontakt.
Alle blogginnlegg →