fbpx
keyboard_backspaceTilbake til bloggen

De forskjellige typene plast brukt til å produsere plastkopper

Av Elida Unneberg · 12. februar 2020

Påvirkningen plast har på både natur og dyr gjør at plast er et av de mest omdiskuterte emballasje materialene. Mange produsenter bruker derfor tid på å utvikle mere miljøvennlige plastkopper og andre plast produkter. I denne artikkelen vil å gå gjennom noen av de forskjellig typer materialene som plastkopper kan være laget av, og deres fordeler og ulemper, med tanke på miljøet.

PET

PET plast er det mest brukte materiale for emballasje og andre plast produkter. PET står for «polyethylenterephthalat», som er laget av Naphtha – ett olje ekstrakt, og derfor en grunnresurs. Materialet kan ikke lages av noe grunnbrukt plast, men kun av 100% ny plast. Dette er grunnen til at det primært blir brukt for plastkopper og annen emballasje som er i kontakt med mat. Det kan være vanskelig for produsenter å få godkjenning til å bruke resirkulert plast i produksjon fordi det er stenge EU regler om hvordan resirkulert plast kan brukes til å produsere matvare emballasje.

Plast laget av PET materiale kan resirkuleres, men hvis det skal videre brukes til matvare emballasje må resirkuleringsprosessen være annerledes. Plasten må være helt fri for bakterier, ellers kan helsemessige problemer oppstå. Derfor må PET plast fra matvare emballasje og annen PET-plast skilles fra hverandre i resirkuleringsprosessen.

PET plast kan ikke brytes ned i naturen og heller ikke på søppelstasjoner, og ender derfor med å bli brent og brukt til å lage energi.

rPET

rPET plast er et lite brukte plast materiale og brukes primært til byggearbeid. rPET står for «recycled polyethylenterephthalat» og er derfor resirkulert PET plast. rPET plast brukes vanligvis ikke til å lage matvare emballasje på grunn av matvare og sunnhets regler i EU. Noen produsenter av matvare emballasje har funnet en måte å inkorporere rPET plast i deres produksjon av plastkopper, og derfor kan en av produsentene våre lage 50% rPET sertifiserte plastkopper.
Plast laget av rPET kan resirkuleres på samme måte som PET plast, men rPET kan kun resirkuleres et visst antall før materialet blir for ustabilt. rPET plast er lik som normal PET når det kommer til nedbryting.

PLA

PLA plast er ikke et særlig utbrett plastmateriale ennå, men det brukes primært til matvare emballasje. Dette skyldes et ønske om å skifte produksjon et mer bæredyktig materiale. PLA plast står for «polylactic acid plastic», og det er laget av plantebasert materiale som for eksempel mais. Mange produsenter kan bruke PLA plast i produksjonen deres, men grunnet en nasjonal mangel på PLA plast kan de fleste produsenter ikke tilby PLA produkter.

PLA plast er teknisk sett mulig å gjenbruke, men på grunn av PLA plastikkens konstruksjon er det ikke et veldig sterkt materiale. Sluttproduktet av gjenbrukt PLA plast vil ikke være til stor nytte for produsenter, og det er derfor ikke et marked for gjenbrukt PLA plastikk. PLA plastikk er derfor som oftest brent for å lage energi, men det kan også nedbrytes i noen anlegg.
PLA plast kan nedbrytes i spesielle industrielle maskiner, men det tar også litt tid før det ordentlig brytes ned. Det primære problemet er derimot at mange land ikke har de nødvendige fasitlistene til å nedbryte PLA plast.

Konklusjon

Det primære problemet med å resirkulere og nedbryte plast er at likegyldig om det er PLA, PET eller rPET plast, så handler det om å få sendt plasten til de riktige fasitlistene.

Norwegian content marketer at Limepack

Alle blogginnlegg arrow_forward
Gå til Limepack
Følg oss på